DETALJNIJEO FESTIVALU

POP UP
SARAJEVO

Studenski festival dizajna i vizualnih komunikacija

Studenti organizuju festival još od 2012. godine kroz što su stekli iskustvo u organizaciji ove vrste eventa. Akademija likovnih umjetnosti podržava Pop – UP! festival kao dešavanje koje će okupiti lokalne, regionalne i internacionalne umjetnike, dizajnere, ilustratore te kreativne pojedince kao i studente ALU. Mladi dizajneri žele učiti od najboljih, saslušati priče o razvoju njihovih karijera, procesu rada, onome što ih motivira i inspiriše.

Festival je osmišljen tako da pruža korisno iskustvo studentima i pozvanim predavačima. Studenti doprinose svojom energijom, željom za znanjem i entuzijazmom. Predavači imaju priliku predstaviti sebe i svoj rad, upoznati se sa svojim kolegama, održati radionicu te potaknuti i motivirati mlade ljude da ustraju u svojim snovima i ambicijama kako bi ostvarili vlastitu karijeru. Pop – UP! Sarajevo trodnevni je festival namijenjen studentima vizualnih umjetnosti i dizajna kao i svim mladim kreativcima u BiH, iniciran od strane studenata Odsjeka za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosi u Sarajevu.

Pop-UP! Sarajevo traje tri dana i podijeljen je u sljedeće zasebne aktivnosti: predavanja, radionice, Pecha Kucha prezentacije i izložbe. Predavnja se održavaju u jutarnjim satima, traju sat vremena tokom kojih predavači predstavljaju svoj rad i karijeru, dijele iskustva o proces rada i tajne zanata. Predavanja su otvorena za sve zainteresovane.

Radionice se održavaju u poslijepodnevnim satima. Nekoliko predavača održava radionice, svaku sa drugačijom temom. Predavači rade sa manjim grupama studenata ( 5-10 u grupi) sa kojima komuniciraju direktno i individualno. Također, završne večeri festivala organizuje se izložba rezultata studentskih radionica. Festival uključuje i posebno dešavanje pod nazivom Pecha Kucha na koje su pozvani lokalni umjetnici i dizajneri (do 30 godina starosti) kako bi prezentovali sebe i svoj rad. Prezentacija se sastoji od 20 slajdova po 20 sekundi po slajdu (standardni Pecha Kucha format). Sva dešavanja u skolpu festivala otvorena su za javnost, osim radionica kojima mogu prisustvovati učesnici koji su se prethodno prijavili.