PREDAVAČINA FESTIVALU

POP UP
GOSTI

Ovogodišnji predavači na festivalu
MIRKO ILIĆ
Graphic Designer Mirko Ilic Corp.
marker USA, New York
Mirko Ilić rođen je u Bosni. Profesionalnu dizajnersku karijeru započeo je u Evropi učestvujući kao ilustrator i umjetnički direktor u kreiranju brojnih postera, omota albuma i stripova. Godine 1986. odlazi za SAD gdje radi kao ilustrator vodećih magazina i novina. Godine 1991. postao je umjetnički direktor Time magazina (Interantional), a godinu kasnije i umjetnički direktor editorijala u Njujork Tajmsu. Godine 1995. osnovao je Mirko Ilić Corp. studio grafičkog dizajna i 3-D kompjuterske grafike. Primio je nagradu Društva ilustratora, Društva dizajnera u izdavaštvu, Društva novinskog dizajna, Kluba umjetničkih direktora i ID Magazina. 1994. i 1995. godine radio je kao potpredsjednik AIGA ogranka u Njujorku. Cjelokupan rad Mirka Ilića (preko 200 knjiga, 500 magazina...) publikovan je u obimnoj monogorafiji Dejana Kršića Mirko Ilić (AGM, Zagreb, 2007) i Mirko Ilic: Eye to Hand (MikserBooks, Beograd 2011).
OMER HALILHODŽIĆ
Industrial Designer / Auto Exterior Designer Škoda
marker DEU, Mainz
Rođen 1963. u Mostaru bosanski je automobilski dizajner. Diplomirani student na Univerzitetu u Sarajevu sa diplomom industrijskog dizajna, Halilhodžić je bio član poznatog dizajnerskog tima Ferrarija. Učestvovao u dizajniranju modela F12berlinetta i LaFerrari" Prije toga bio je vanjski glavni dizajner europskog stilskog centra Mercedes-Benza, sa sjedištem u Njemačkoj. U Mercedes-Benz prešao je u siječnju 2008., nakon što je od 1995. radio za Mitsubishi Motors; prethodno je bio zaposlen u Volkswagenu od 1991. godine. Smatra da je Leonardo da Vinci najveći dizajner svih vremena, a prirodu gleda po svojim inspiracijama.

Bio je odgovoran za dizajn Mitsubishi Colta 2004. godine i konceptne automobile koji su mu prethodili: CZ2, CZ3, CZ3 kabriolet i CZT. Od tada je napisao Mitsubishi Concept Sportback, i Mitsubishi Concept X, koji prethodi proizvodnom automobilu Mitsubishi Lancer Evolution X. Danas radi za Škodu, nadležnost mu je vanjski dizajn / Exterior design , radio je aktuelnu generaciju Superba i novi SUV Kodiaq"
SLAVIMIR STOJANOVIĆ
Graphic Designer FUTRO
marker SRB, Beograd
Slavimir Stojanović rođen je 1969. u Beogradu. Njegova dizajnerska karijera započela je u 16. godini. Studirao je dizajn u Beogradu na Akademiji za primijenjenu umjetnost i dizajn u HDK-u u Gotheborgu u Švedskoj. Između 1992. i 1999. radio je u agenciji Saatchi & Saatchi. Od 1999. do 2007. godine živio je u Ljubljani. U Sloveniji radi na Kompas Designu, Arih Advertisingu i vlastitoj servisnoj jedinici Creative Futro. Od 2010. radi kao kreativni direktor u Communis DDB, Beograd. Njegov rad na području vizualne komunikacije, dizajna i oglašavanja donio mu je više od 200 međunarodnih nagrada, uključujući Epicu, Cresta, Clio, Eurobest, Golden Drum, ADC, TDC, Brum, Grifon, Globalnu nagradu i mnoge druge.
AMILA HRUSTIĆ
Group Creative Leader VCCP Prague.
marker CZE, Prague
Amila Hrustić Batovanja diplomirala je i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za produkt dizajn. Osam godina radi kao art direktorica i idea maker u oblasti marketinga za klijente kao što su Mercedes-Benz, Czech Tourism, Pepsi, McDonald's, Volkswagen… Dobitnica je brojnih nagrada u oblasti dizajna i marketinga, poput ADC Creative Award, Czech Young Lions, D-Day…Idejna je kreatorica, umjetnička direktorica i jedna od autorica inicijative i knjige #ŽeneBiH. Članica je tima koji je kreirao idejni projekat sarajevskog pješačkog mosta Festina Lente. Živi i radi u Pragu.
HASAN BAJRAMOVIĆ
3D Character Artist Qamer Studio
marker BIH, Sarajevo
Sa desetljecem iskustva, Hasan kombinira umjetnicko i tehnicko znanje kako bi stvarao uvjerljive karaktere za trailere video igara, kinematografiju i filmove.
Trenutno radi kao Lead offsite character artist u Blur studios te je takodjer CEO Qamer Studia.

Hasan djeluje iz Bosne i Hercegovine te je radio na vecini Blurovih projekata u posljednjih 6 godina ukljucujuci i Netflixovu Love Death and Robots animiranu antologiju nagradjenu Emmy-em. Predstavljen je u mnogim publikacijama ukljucujuci Exposé, Digital Art Masters, 3d total, 3D World i 3D Artist.

Neki od projekata na kojima je radio su: Netflix Death Love & Robots Secret War, Netflix Love Death & Robots Suits, Netflix Love Death & Robots Shapeshifters, Terminator, Elder Scrolls Online, League of Legends, Destiny2, COD Advanced Wareface, COD WW2, Far Cry 4, Far Cry 5, Mafia 3, PUBG, Sekiro Shadows die twice, Rainbow 6, Mafia 3 i mnogi drugi.

PREDAVAČI KOJE SMO UGOSTILI DO 2019.

Svi predavači koji su bili na festivalu proteklih 4 godina.
IAN
ANDERSON
Graphic Designer
marker UK, Sheffield
SLAVIMIR STOJANOVIĆ
Graphic Designer
marker SRB, Beograd
DAMIR ANTOLOVIĆ
UI UX Designer
marker CRO, Zagreb
FILIP
ANDRONIK
Illustrator
marker BIH, Sarajevo
LANA
CAVAR
Graphic Designer
marker CRO, Zagreb
ŽARE
KERIN
Graphic Designer
marker SLO, Ljubljana
EMIL
KOZOLE
Graphic Designer
marker SLO, Ljubljana
STEVAN
STUBIĆ
Comic artist
marker SRB, Zrenjanin
NIKOLA
ĐUREK
Typographer
marker CRO, Zagreb
HRVOJE
ŽIVČIĆ
Typographer
marker CRO, Zagreb
FELIX
H. BECK
Graphic Designer
marker UAE, Abu Dhabi
BOTAS
KENDA
Graphic Designer
marker SLO, Ljubljana
ZIJAH
GAFIĆ
Photographer
marker BIH, Sarajevo
STIV
CINIK
Caricaturist
marker CRO, Zagreb
DANILO DABIĆ ZVOGANJ
Animatior
marker SRB, Beograd
VANJA VIKALO LINNCH
Illustrator, animatior, muralist
marker SRB, Beograd
TONI
HUML
Animatior
marker BIH, Sarajevo
EDIN DURMIŠEVIĆ
Illustrator
marker BIH, Sarajevo
EDIN DURMIŠEVIĆ
Illustrator
marker BIH, Sarajevo
ENIS
ČIŠIĆ
Illustrator, Comic Artist
marker BIH, Sarajevo
NIELS
SCHRADER
Graphic Designer
marker NLD, Amsterdam
BEN
TOLMAN
Artist
marker USA, Washington DC
BOB
ŽIVKOVIĆ
Illustrator, Comic Artist
marker SRB, Beograd
ROB
HORNSTRA
Documentary Photographer
marker NLD, Utrecth
VEDRAN
KLEMENS
Illustrator
marker CRO, Zagreb